Erpsstaðir to mleczarnia usytuowana w północno-zachodniej Islandii w gminie Dalabyggð. Jest ona prowadza przez rolnika Þorgrímur Einar Guðbjartsson oraz jego rodzinę. Miejsce to znajduje się tuż przy drodze nr 60, dlatego zazwyczaj jest przystankiem dla podróżnych udających się na Fiordy Zachodnie (lub w drodze powrotnej) i właśnie przy okazji naszej ostatniej podróży do tej części Islandii my również zatrzymaliśmy się w Erpsstaðir.
Mleczarnia Erpsstaðir
Erpsstaðir słynie przede wszystkim z pysznych mlecznych lodów. To one są magnesem na turystów, którzy podróżują między regionami. Jednak mleczarnia ma dużo bogatszą ofertę, z której bardzo warto skorzystać. Można zdecydować się na zakup prawdziwego – oczywiście, tak jak wszystkie inne produkty, wytwarzanego na miejscu – islandzkiego skyra, który smakuje nieco inaczej, niż te powszechnie dostępne w islandzkich marketach. Jest tutaj też szeroka gama serów, a także najróżniejszych przetworów, również słynnych zwłaszcza na Fiordach Zachodnich, dżemów rabarbarowych.
Co więcej Erpsstaðir można zwiedzić również od kuchni, tzn. zaglądnąć do krów i popatrzeć na produkcję przetworów mlecznych. W budynku znajduje się także kącik z wełnianymi swetrami (lopapeysa), które cenowo wypadają całkiem nieźle.
Erpsstaðir jest również miejscem bardzo przyjaznym dzieciom, ponieważ znajduje się tutaj duży plac zabaw (a w zasadzie kilka po dwóch stronach głównego budynku) z wielką poduszką do skakania. Jest też boja, na której można się huśtać, a także mini zoo z kurczakami i królikami.
Więcej informacji: https://www.facebook.com/rjomabuid
Dojaz i mapa
Mleczarnia Erpsstaðir znajduje się tuż przy drodze nr 60 – utwardzonej, dostępnej dla każdego rodzaju samochodu. Z Reykjaviku podróż zajmuje około 2 godzin (do przejechania jest około 138 km).